Hari ini cukup dua minggu berlalu aku berada di posting psikiatri. *SANGAR* (seram). Hehe. Pada minggu pertama, aku telah ditakdirkan maju kpdm, journal dan responsi bersama satu specialist yg sama. Jadi ketiga2 assignment aku bersama seorg specialist psikiatri anak dan itu sesuatu yg memerlukan daya kerja. Haha. Jadi jika selama ini, aku tidaklah harus bersungguh mengerjakan sesuatu. Tetapi kerana daya tolak dan ketakutan dibebel dgn Dokter ini cukup membuatkan aku lebih bersiap sedia. Hahaha.

Ditakdirkan. assigment aku semuanya adalah berkaitan dgn kanak- kanak, sehingga pesakit untuk responsi ku adalah anak berusia 4 thn dgn diagnosa ADHD (attension deficit hyperactivity disorder). Setelah berusaha menunggu di poli. Akhirnya, datang juga pesakit anak yg jarang- jarang akan follow up di poliklinik. ya..berkat doa, kesungguhan..akhirnya Allah membantu hambanya. Alhamdullillah.

Aku merasa posting kali ini begitu bermakna. ya. sgt bermakna. Apabila, aku diminta (dipilih) untuk mengikuti satu sidang antara department psikiatri dan departmen kanak- kanak. Hahaha. bunyi macam best. Tetapi biasa saja. Alkisahnya, setelah aku mkn pagi semalam, aku pun merasa, tiada apa- apa lagi yang perlu dilakukan di ward. Hahaha. Jadi, aku mengambil keputusan untuk membuat home visit di rumah sendiri. hahaha. Akhirnya. pada jam 12 tgh hari.. 2 message msk. "akmar, kmu diminta ke IKA ama Dr. W ) oh. melompat aku dari katil. Bersiap2. Langsung ke hospital. hahaha. Mujur tidak jauh. dekat saja =p

Menurutku, Dr W adalah terbaik, aku sgt terharu bila mendengar ucapannya.. dan mengatakan bahwa..kepada adik2 ku sarjana- sarjana kedokteran.. yang hadir, anda sgt bertuah kerana kasus ini sgt jarang terjadi."
Ya Allah, masa tu aku dan seorg lagi teman merasa sgt dihargai, kerna jarang sekali Dokter Muda disini di anggap ..Hahaha.kami bagai kuli dan tidak di anggap. Tetapi dgn Dr W , beliau sgt sygkankan dokter muda dan mendidik kami.
Tetapi, meskipun begitu.. anda akan merasa gerun berada di bawah bimbingan beliau. Beliau benar- benar akan marah , jika kita tidak belajar.Hahahaha. Ish, mmg sangar (seram). Tetapi, itula proses didikan beliau kepada kami, kalu tak.. tak jalan.

Jadi.maka. inilah postingku yg sgt bermakna. hehe.

Next, dermatology. next public health, next emergency, next station will be "Malaysia" home sweet home. =)

Semoga ALLAH mempermudahkan urusan kita " ameen.


*akmar is trying to let go all her feeling.. *heartless*
*But, everything is just fine ;) alhamdullillah.
* akmar believe that.. saya telah berusaha, tetapi segalanya Allah yg tentukan. =)
* akmar pinjam kata2 seseorg bahwa " BUKAN JODOH BELIAU MENDAPATKAN SAYA"

Friend is always a friend.. ;)

0 comments:

About Me

My photo
No mountains too high enough, no oceans too wide. Cause together or not, our dance won't stop. Let it rain, let it pour. What we have is worth fighting for. You know i believe, that we meant to be. *takdir Allah dah tentukan yg terbaik utk kita*

Just Remember

When things are down
And you are out of your mind
Remember just remember
Allah is The Kind.

When your life is in darkness
And nothing is right
Remember just remember
Through the darkness,
Allah is The Light.

When nothing makes sense
And your heading for demise
Remember just remember
It doesn't make sense, but Allah is The Wise.

When times are troubled
And no one seems to care
Remember just remember
Allah won't hurt you, He is The Fair.

When your heart is breaking
And your pain makes you fall
Remember just remember Allah Sees it all.

When you are weak
And the road seems long
Remember just remember
Seek strength from The Strong.

When life is a burden
And everything is unstable
Remember just remember
Allah is The Able.

When the way is cloudy
And there is no one by your side
Remember just remember
Allah is The Only Guide.

When no one wants to listen
Or is willing to lend an ear
Remember just remember
Allah is always ready to hear.

When you are poor and penniless
And you are stuck in a niche
Remember just remember
Allah is The Rich.

When you are down in your misery
And there is nowhere to run
Remember just remember
You can always run to The One.

And when your scars are hurting
And your heart is in fear
Remember just remember
Allah is really here.

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Followers