halamak, lupe nk betulkan gambo ni. takpelah.sengetkan kepala ! hihi






byk sgt gambar2 kitorg kat wilingi. hehe..
tak busy pown..tak byk sgt patients tp byk peristiwa di sebaliknya,hoho..so, ujung minggu g pantai tambak rejo. best! hehe
lepaking there, dari tgh hari sampai ptg. hoho. gelap dh aku..ekeke..

yg dgn buah kelapa tu..hee- tu masa g lunch..nek kete dokte.hoho.

byk sgt citer..tp malas nk taip.. sikit2 lar..gambar pown byk sgt.hihi
best. anyway.. thanx sgt pada tunang erinda. sbb antarkan kitorg ke wilingi..(2 hours from malang) , pastu ujung minggu dtg bwk kitorg jln2.hehe.thanx. (walupown diorg tak baca blog haku =p)

byk nk citer..nanti sambung!
apa pown.. ni la kwn2 Indo yg g wilingi ngn aku selama 7 days. sgt baek, best dan best. hehe

will b continue !


GOOD BYE everyone!!

i'm going to wilingi hospital for 7 days. sepital daerah..hoho.
i'll miss my blog.. lappy? hmm, rasa2 cm nk bawak..tp taktawlah. barang cam dh byk ni =p
okeh! bye semua!
i'll be back!! InsyaAllah

yess! case report aku dh siap

esk aku oncall lagik! ekekekek..

well, aku dh jd workoholic!! ahahhaha..

aku rasa jd workoholic tu best!!! hurray!

besh bila bz..tak pk byk menda..yess! suke2!

sy girang!

hmm.. td kan aku terfikir..next year..pas grad ..aku nk mintak posting kt sabah or sarawak.

why? sbb..ntah..aritu masa oncall. aku rasa kesian sgt ngn org2 yg terpencil..yg tak tahu ttg ilmu perubatan lnsg..dh la miskin. kesian kan..hmm.
aku rasa cm klu kaw2 pedalaman kt sabah or sarawak tu cam besh jek.. leh jln2 gak.

hehe. tp abah aku tak kasi laks. mak oke laks.hehe

abah kata" tak payah la..susah..jauh sgt." ekekke

ntahla.. =p




oncall dgn 10 emergency cases. fuhh! mmg havoc n beshh! =p

"wah, anak malaysia dua2 nya di UGD (unit gawat darurat), pasiennya banyak dan aneh2 " kata dokte Rim.

ahaha, actually aku nk ckp gak sbb oncall ngn zahra.. =p
ekeke, tp penat maks! hehe. takpelah pengalaman dan njoy okeh! ;)

adiossss

semalam aku oncall.. beberapa hari..hati terdetik teringat org2 tersyg. semalam, masa tgh oncall, aku sempat msg mak. mula2..adekku ayieh yg reply. tetibe, tgh mlm..kui 11.30 pm. emakku tepon..

hmm, burak2..sampailah, tibe2 mak kata, yong baru pas operation siang td? *terkejut*

hmm.. ni yg mls nie..mak dan abah salu rahsia kt aku.. dulu masa abah kene "hernia inguinalis" dan kene operate..diorg rahsikan juga. hmm

yg ni laks..aku cam agak marah ar, "nape tak bagitahu maa? tade sape kasitaw pon, salu cmtu, ..mak ngn abah betul2 ke sihat ni.."

mak ngn abah sihat la, ari2 ulang alik g tgk yong." mak jawab.

hmm, akak aku tgh pregnant 4 months.. last month masa pemeriksaan USG, tibe nampak ade massa kistik kat ovarium. huu..tp mak kata semalam, bila operate tu ternyata bukan kt ovarium tapi kat luar rahim. so, mak tak sure .. hmm. mak kata jgnla amek hati sbb yong yg tamo kasitahu..huu. semua org tamo kasitaw sbb takut aku risau. ni yg buat aku tambah risau.. :(

:( :( :(
cepatlah thn depan.. back for good! insyaAllah.

semoga my sis senantiasa tabah menghadapi dugaannya.. mak kata before operate tu, diorg g berubat kat pusat perubatan Islam Darul Syifa' .Pernah dgr? aku sgt berminat dgn tempat itu.

Alhamdullillah..yong pown baek2 jek. semoga sentiasa dipelihara kesihatannya n her baby too.

........
*aku sgt rendu family aku*

hari ini aku oncall 24 hours kat emergency room. hehe. nikmat!

yg bestnyer, aku oncall dgn housemate ku zahra.. hehe. besh2. hidup harus dinikmati! ;)

hari ini, bila aku membuka mata..aku hampir ingin menangis.. rupanyer aku masih di berikan kesempatan utk bernafas..
aku buka mata.. " mak dan abah...2 insan plg kusyg di dunia.. semoga Allah melindungi mereka." amin..

aku buka mata, semoga hari ini merupaka hari terbaik aku.
aku buka mata... " ya Allah, kurniakan aku org terbaek utk diriku yg dekat dgn Mu, dan mendekatkan aku dgnMu" :)


sekian! "jom jadi org yg terbaek utk kebahgiaan org lai, kerna pabila org lain bahgia..kita akan bahgia jugak kan" ;)

tidak memiliki seseorg yg sgt kite kagumi bukan bererti kita kalah pada diri sendiri, tetapi kerna die bukanlah yg terbaek utk diri kite ! .. the best woman is for the best man" *wink*

penah rasa buntu?

penah rasa cam nk bunuh org? atau bunuh dirik?

nah!..ini tanda kekerasan pada diri sendirik!!

hihi. klu lebih ke tgh2..kene arteri..cmne la eyh?? :p tak sedar pown diri terluka..

sampai ade yg menegur..nape tgn tu? ahaha.

tidak terasa sakit nya..
namun, bila tersedar..owh, berdarah..owh..ade luka..hehe

luka oyh luka cepatlah dikau pulih! :p

Iqra'

"i want to be a good and competent doctor."

hmm.. org kata.. dokte yg lulusan Indonesia tidak bgs.

org kata, sampai Mara n Jpa pown taknak hantar dah sbb byk sgt complaints..

huu, mmg aku tak nafikan la.. klu bab2 nk speaking in english, haish.. my english pown dh sgt teruk. sbbnyer..kitorg ckp bhs Indonesia. hanya Morning Report jek lam english.
Ilmu? .. hmm.. kat sini sekrg kan tgh clinical.. as dokte muda. mmg sgt penat. mmg buat keje segala bagai dari yg plg bawah ( keje2 perawat) , keje2 kerani, sampailah bhgn pemeriksaan patients dan sehingga assist operation. hoho. nk study pun cam letih, tp setelah aku fikir2, aku takleyh layan letih aku sgt. rugi2. hmm. aku kene korbankan masa rehat utk belajar, kalu tak mmg ketinggalan dan merasa tiada ilmu. aku kene keje sambil belajar balik theory2.

hmm, tade bgs sgt kot study kt sini, tp aku rasa oke jek.. sbb ntahla..byk aku belajar. maksud aku, kat sini peluang utk pegang patients tuu lg senang kot. tapi ntahlah, bg aku, bgs tak bagus.. seseorg itu..tergantung diri die menggunakan ape yg ade.
klu pemalas jek.. ilmu tak dtg bergolek.hmm
hanya berharap.. aku leh jadi dokte yg baek..dan competent..setaraf ngn dokte2 kat Malaysia.

biasalah kan, byk weyh yg pandang rendah..keh3..yela study kt Indonesia. negara apekah?
giler , kdg2 down jugak.. fikir naseb balik mesia. ade kwn aku citer, die wat attachment kat slh satu hospital kt malaysia. hehe. kene perli abes and cam kutuk2 gak ler. hehe. ape nk buat kan..
hihi. begini nasib kami.
takpe2.. yg penting .. kami kt sini betul2 berusaha utk jadi competent, dan menjadi dokte yg baik. weee! takpe, mari buktikan yg kite boleh melakukannya..
munkin balik mesia, org tahu lulusan Indonesia.. org tamo kah? "sy tamo dokte ni" ..ngeh3
semoga itu tak terjadi..

"aku pown buleh jadi dokte yg baik dan competent"
"aku pown buleh jadi dokte yg hebat"

kan kan!..hihi

hari ini.hehe. aku start stase kat poli hamil. huuu

morning report, start kui 7 sampai 8.30pg.tetibe, dr siti candra nk jupe laks..hoho.
kui 9 abes, terus g poli.. tanpa breakfast dulu. adess..lapo nyer aku :p

hmm, byk nyer dosa aku.. huu. aku rasa sgt byk dosa. dosa pe?

dosa hati yg tidak bersih, dosa sbb mulut..?? sbbb..?? hmm..
ade lar sbb2 diek.. sbbnyer bila kamu rasa ade menda2 yg tidak menyenangkan, iman pown tipis, kesabaran yg minima, maka..terjadilah dosa2 utk mengumpat dan mengutuk. huuu..

dosa..
dosa..
dosa..

kdg2 mmg tahu menda tu dosa, tp iman tak kuat, terpaksa luahkan kt kwn2 gak.. tak puas hati ttg org ini, org itu.. adess! dosa..tahu..mmg dosa..

cm ne yek nk buat.. :(

dilema maksima. dosa ngn manusia. hmm.. bila nk mintak ampun?
insyaAllah, aku akan minta ampun..semoga aku sempat mintak ampun.

maafkan aku..
kdg2 aku tak sabar, kdg2 aku sgt letih..kdg2 aku mmg tidak bisa, ape daya ku?

tapi akhirnya..

satu jek pesan aku..

sabar itu penting. sila didik diri utk sabar.. pesanan ini utk aku yg tidak sabar.

sabar
sabar
sabar!

akmar, jgn benci org. sbb lebih byk org akan benci kamu.
akmar, kamu slhkan org, lebih byk salah kamu.
akmar, klu kamu tak sabar, kamu akan mengacaukan keadaan.
akmar, kdg2..diam itu lebih baik.
akmar, cube jaga mulut kamu..jgn ckp berlebihan
akmar, fikir dulu sebelum ckp..
akmar, tabahlah..sabarlah.
kerna sabar itu tanda kebijaksanaan

akmar, semua org buat slh.. tp itu bukan satu kesalahan. yg menjadi kesalahan adalah apabila kau tidak berubah..dan terus2 membuat kesalahan itu.
akmar, ingat lah, niat sebenar kamu. kembalilah..kembalilah
akmar, semakin byk dugaan semakin besar cita2.. jgn putus asa.

akmar, hidup ini tidak indah jika..segala nya baik2 saja.. dimarah,diherdik, diperli..dipuji.. asam, garam,kicap, gula... itulah penyeri makanan..
akmar, nikmati hidup..

dan akhir sekali sentiasa ingat...

setiap yg hidup pasti akan mati.. setiap melakukan sesuatu yg salah, sila aku fikir..ttg mati. hmm..

sekian.
bersemangatlah! ;)


wah3..semakin byk jemputan perkahwinan nieh.

dak2 saina, : ana, naemah, nafis, dan beberapa org lgk

huu.. bukan setakat kwn2 kt saina. dak2 indo batch aku pown sibuk nk menikah dh. hehe

yg plg mengejutkan aku adalah temanku Retry.. akan menikah pada hari isnin ni. huuu. sungguh tak sangka. jap aku cari gambo diek eyh. huhu. kecik2 je orgnyer..cm kanak2 ribena. tup2..antara yg awal menikah tuu. aku taw dari verra, pastu aku terus msg Retry..

msgku :
"wah3, ada yg mau menikah..tidak bilang2 ya..hehe"
retry --> " wah, kok udah nyebar banget ya..siapa kasitahu?"
aku : " hoho, qta g di undang ta? " hehehe
retry : .."yaa..doain ya..moga lancar2 aja..moga cepat nyusul deh.."

ahahha. nyusul ? cepat? tidak munkin la retry =p

yg L laks (anak indo se batch ku) dh pregnant dekat 4 months.. hoho. susah gak tu. dhla oncall sama aku. hooo, jenuh..asek invisible jek. sabo jek la..org pregnant la katakan. hoho. tibe2 jek.. tgk die dh tido. ahahhaha.. adess lar.

ape2 pown. ku doakan semoga mereka2 ini bahgia di alam perkahwinan hingga ke akhir hayat.

insyaAllah.

yg pasti , sekrg ni..semua org sibuk dgn life masing2..yg single dh jd double and triple..
aku jek tgh terkedek mengejar cita2 dan impian..

jejaka idaman? tak kunjung tiba..hehe. kisah cinta ku? ahaha. sekrg aku tiada kisah cinta, tiada kisah duka atau frust bercinta. diary cinta masih bersih dan putih.. biarkan saja segalanya berlalu.. biarkan saja cinta itu terbang. munkin pabila tiba masanya, cinta itu hadir bersama cinta yg abadi..

=)

*sgt rendu nk peluk emak!! sgt rendu bauu emak! :( *

bgn pagi!
terkenang org2 tersyg.
family di sana sedang sibuk menguruskan persiapan majlis pernikahan abg hafiz dan kak helena. (beshnyer). aku dah ade tiket balik mesia, tp masih tidak pasti dpt balik atau tidak.

semalam, sendiri je di rumah ni, kwn2 aku balik mesia, cuti 4 hari. aku tak balik sbb oncall semalam dan ahad ini. mlm ni pun duk sorg2. haiyo! aku ni mmg la penakut, klu umah kt mesia pown, klu tinggal sorg2 malam2 kompem aku takut. hoho. takpe2, tapi bila keadaan darurat,terpaksa.. apepown ku redah jua! hehe

senior2 aku semua akan g pulau semu ptg ni. nk ikut tp..esok aku oncall 24 jam kat kamar bersalin ( > o < ) BTW, this monday, i'll be "senior" already. ehem2! ahaha. sedar diri.. lg 3 weeks osce utk posting ini.harap bertenang dulu :p American Idol. agak tidak up to date beberapa minggu ni. Bz sgt la konon, hehe. yelah..bila balik jek rasa nk tido. Semalam jek, balik2 terus kemas kamarku, hoho. agak bersepah2 gak ar ( > o < ) sampai perut rasa semak. hehe.

Pelangi


ku lihat di sana
tampak warna- warna pelangi
Indah
sungguh mempesona

warna warni
berserinya sebuah kehidupan

ku lihat di sana
ku lihat ada kamu
kau tersenyum
membuat ku tertawa

ku lihat di sana
ada kamu dan dia
kamu bahgia
bersama si dia

ku lihat di sana
hanya ada pelangi indah
menemani ku
namun tak selalu tampak

kerna pelangi
kau istimewa
ku hanya melihat, tidak bisa ku sentuh
ku hanya memperhatikan indahnya warna mu
ku hanya mampu tersenyum melihat pesonamu


kerna kau istimewa

dihati ku!

sejarah diri ku?
raya yg lepas aku balik umah kan. pagi umah tok sedara. then, dia bagi list salah silah keluarga. hehe. yg family tree tu. huuu..panjang wooo. asalku?
sebelah emak..permulaan dari megat terawih dari pagar ruyong tu.
hehe, nape nape aku tade puteri or bg lelaki megat? sbbnyer tok aku tade megat2 ni. naseb bek lah.klu tak aneh ar jd namaku. kiranya opah aku..mmg nama dia Puteri...... hehe. ahahahha

kelakar tu sbb dulu2 baca buku sejarah ada pasal megat terawih. sekali uper2 nyer..klu belah emakku asal usul megat terawih. ekekkee. lucu ah! :p

ade aku terjupe ttg megat terawih ni :

Megat Panji Alam berasal dari Pagar Ruyong. Mempunyai 9 beradik tapi kalau x silap 4 drpadanya dtg ke tanah melayu. Megat Seri Rama di Johor, Megat Terawih di Perak, Megat Panji Alam dan adiknya Megat Gembo di Terengganu. Sejarah mengatakan Megat Panji Alam mati dibunuh hang Tuah sebenarnya tidak betul. Megat Panji Alam mati kerana sakit tua dan kuburnya masih berada di Terengganu. Selepas kematiannya, Terengganu diterajui oleh adiknya Megat Gembo. Megat Gembo mati ketika berperang dengan Siam kalau x silap dan dia mati tikaman yg ke 99. Itu apa yg dicerita olah arwah atuk aku la.

ekeke!
ni lg satu aku jumpa..hehe

Re: [Sejarah Melayu] Sultanate of Pagar Ruyung

I am also interested to know abt the Pagar Ruyung
Sultanate.

From history books, it was said that the Bendahara of
Perak (Megat Teraweh) was the son of Daulat Yang
Dipertuan Pagar Ruyong. I am the 14th Direct
Descendant of Bendahara Megat Teraweh...even I don't
know the detailed stories of Pagar Ruyong Kingdom.

The things that I know:

The last ruler was Sultan Muning Shah III - banished
by the Dutch to Betawi.

There are three Raja's in Pagar Ruyong - all use the
same title of Daulat Yang Dipertuan Pagar Ruyong. But
their office differs by name: Raja Alam, Raja Adat and
Raja Ibadat of which Raja Alam is the superior Raja.

The reason why Megat Teraweh got his title Megat and
not Raja is because his father was the Raja Adat and
the mother was a daughter of Raja Alam.

That's all I know abt the Pagar Ruyong Sultanate. And
I think my knowledge is relatively at the same level
as Tengku Mohamad in this matter. I do hope anyone
with the knowledge of the Pagar Ruyong Sultanate could
enlighten us.

Regards,

MEGAT ISKANDAR MEGAT ZAHARUDDIN

hak3. ape2 pown, aku bukan suke nama org ade megat2 nie.wekekekeke! seb bek la abg2 aku dan adek2 lelaki aku takde. dan seb bek la ATOK aku ni tade megat2.hehe.

oke. beralih ke sebelah abah laks. ehem2. ni aku tak tahu sgt. tp yg pasti. family belah abahku... keturunan Melayu Bugis. hehe.
munkin aku kene selidik2 agik la.

hehe. tp menarek gak kan! bila tgk "salasilah family tu" mmg panjang..fuh! sgt menarik. sebenarnyer Tok sedara ku tu dh uzur sgt dah. pastu die ckp kat emak ku, amek "salasilah ni" dan sambung lagik. keh3. nanti ade nama aku gak. ekekkeke. tapi tade puteri ar. ahahha.
sbb.. sepupu2 aku tu..mmg nama diorg puteri dan megat.
begitu la ceritanya.

sejarah aku! wahahaha. :p

cerita 1 : Ny M. Ibu ni adalah patient aku kt ward 9 sekarg ni. sgt2 tersgt la kurus, nk check bp (blood pressure) diek pown cam..adesss la. hmm, beginilah naseb pesakit cancer endometrium. hmm. kurus, tidak berdaya..umurnya suah 58thn. tetapi, ibu M maseh buleh membalas senyumanku. hmm. ceritanya adalah.. kisah "hubby dan wifey" antara ibu M dan suaminya. aku melihat setiap hari suaminya akan sentiasa ada. hmm. dukung dan mandikan isterinya..suapkan makan. ya Allah, sayu sungguh rasa hati. Di wajah suaminya..kelihatan baik2 aje, tetapi jika ku lihat mata nya, tergambar kesedihan yg tidak terhinggakan.. sungguh setia sang suami menemai isterinya yg sedang berjuang dgn sisa2 kehidupan ini.
" suaminya itu bagus sekali, baek banget " kata nurse di situ kepadaku..sewaktu kami sama2 melihat suaminya mendukungnya dari toilet.
begitulah.. yg di katakan cinta yg membawa kepada sebuah kesetiaan, walupown..rupa sudah tua, badan sudah tidak berdaya, apa pun sudah tidak berdaya..namun, kasih syg..cinta masih kekal.

cerita 2 : tadi, aku ke surabaya. talk show. TV indo pasti! :p ..msk tv td aku ..sipi2 jek, walupown duduk di meja VIP.keh3. rupa2nya, kami ni sebagai pemberi semangat kepada Dr. Mulyohadi. hihi. panas tapi lamm tu..adesslar..pastu terus lek malang, singgah mkn di restoran Kolam renang.beshh! alar2 tasek Raban ar tempat diek. tp tasek raban lg cantek..or ala2, Village restaurant. hehe.

cerita 3 : kwn2 aku balik mesia. huu, aku dan zara je tak.sbb aku oncall esk (24hours) dan ahad pown (24 hours). hoho! ape kan daya.. teruskan perjuangan ku!..ekekeke :p
hmm, tp cam aku ckp, aku rendu sgt2 family aku..rendu semua urg2 tersyg kt malaysia. semoga mereka sihat2, dan baik2 saje.

cerita 4 : isnin depan, aku dh jadi senior kat posting obgyn tu. hehe. jadi 1 bulan jek lagi, utk beredar ke posting yg lain. hhuuu.. all the best! dan.. welcome, pada bakal2 kwn2 ku yg nk msk posting obsgyn.hee! :p

cerita 5 : huu, tak tahu nk citer pe. tp rasa cam 5 tu ganjil kan.hehe. perasaan aku? rasa nk cepat2 abes study, back for good. hehe. rasa nak balik mesia sekrg gak! ekeke. kadang2 aku rasa cam takyah fikir masa depan byk2 sgt. cukup menetapkan impian dan matlamat. sbb aku rasa yg paling penting adalah apa yg kamu lakukan utk menghadapi hidup ini. org kata " jgn hanya tahu berkata2, tp.. melakukannya!" huuu

hidup aku semakin baik, sbb rasa2 cam aku dh agak buleh menyesuaikan diri.
terasa nk mkn durian pls! :p
sgt rasa nk peluk mak dan abah! huu

malang, 6.14pm. 8th April 09

yeyy!
hari ni aku tak yah kije! :p sbb , aku, amni, fahmi, liyana dan hari (3 malaysians and 2 indonesians students) diminta utk ikut Dr. Dek dan Dr. Tak (chief) pergi "talk show" kat Surabaya. hoho

beshhhnyer sbb dpt larikk dari sepital :p dpt kuar kan.ahahha

pg2, kui 6 a.m satg nk g follow up patients kt ward 9 tuu. pastu kui 7 gerak ke surabaya. dlm kui 10 sampai la surabaya.hoho!

daaa

hmm, dh 3 weeks posting kt department gynaecology.

byk sgt perkara2 yg dh berlaku. hehe. ade yg indah dan tidak besh.
jumaat yg lepas aku oncall, bermakna, aku cuti sabtu dan ahad. menarik kan =p

semalam pg2 sampai umah, bekfast bubur ayam, pastu aku terus msk bilik dan tido! wee!nikmat, pukui 12 bgn utk lunch, pastu siap2 kuar, ingat nk g memanjakan diri di jasmine. ternyata full, so, terus g Matos. hehe

matos : shopping. lama aku tak g matos ni. shopping! shopping! shopping!
beli pe? rahsia! ekeke =p

after dh rest, isnin ni, aku akan bersemangat kembali utk bekerja! hurray! ;)

ingat nk register kt gym. hehe. rasa2 nk kuatkan stamina, gaya hidup yg sehat. 2-3 kali seminggu pun jadila kan. kwn2 aku dh start dah, dan diorg kata besh, so, nk join ler.hehe.
arini nak g jasmine, dh booking dah. hehe

okeh! semoga hari2 ku lebih baek! ;0

**

mornin!
awalnyer aku bgn hari ini. actually, semalam adalah hari yg sgt tidak best bg aku. huuu
dimana kesabaran aku mmg dh tipis2 .huu. takpelah. sabar2! mcm2 aku fikir. tapi akhirnya.. baek aku sabar, sabar dan sabar.

huu, semalam, aku teman aliza g matos amek spek mata. hehe. pastu, masa aku nk tunggu taxi (letih nek angkut kene jln) ade seorg pakcik dgn anaknya.. huuu. hampir2 jek nk dilanggar oleh sebuah kereta, padahal tu kan lobby matos, patutnya slow2 jek la kereta. hmm. geram aku. sian pakcik tu.

teringat kt abah =(
teringat masa klu aku kuar ngn abah, sama cam that girl ngn ayah die semalam.. huu
masa tu aku rasa nk nangis, syahdu giler. hoho =p seyes2, aku rasa cm.. hmm.. masa aku tak byk bersama mak dan abah aku. dari umur 13 thn duduk asrama ( 5 years) , matrik (1 year) dan now, kt indo (hampir 5 years dah) mmg la balik umah kan. huuu. tu sbb ade tahi lalat kt kaki kot. jln jauh2. ahaha. org2 tua la ckp kan =p

hari ini aku oncall. aku selalu nk updat blog tp balik oncall, aku mmg sgt letih..tido sajek. yelah, aku masih junior kt posting ni. lgik a week ,jadi senior kt posting ni laks. hoho!

hmm. ade gak dgr org bandingkan seorg individu dgn yg lain. cth : org ni oke jek.. yg sorg ni asek komplain jek. hoho. suke hati anda lah. bg aku setiap org beza2. kamu tak suke mkn ayam, aku suke mkn ayam. so, ikut individu lah.
bg aku kene byk sabar dan nikmati aja. ada org suke jek keje dlm situasi cam itu. huu

lagi satu, hmm.. ntahla. sebenarnyer. aku pun tak tahu. uwaaa!
boleh ke jadi dokte yg baek ni?

semalam jek.. masa keje kt recovery room.. (tempat org2 yg lepas operation), aku asek kene sound jek dgn ibu perawat. masa aku keje tu, mmg full room tu. pastu..aku kene observe every one hour ( > o < ) huuu. hehe, ade la kes, aku hampir marah.mmg marah dh pown tp thn. aku tanya die, nk ganti infus ke? and infus ape? kess, bila tak tanyer kang, die marah aku gak. tanya pown kene marah. ampess. last2 aku diam jek. hoho, seb bek semalam pakai mask.. tak nampak muka aku yg seposen kebengangan itu.
nape pakai mask? sbb ade ibu yg operation menghidap TB. tuberculosis. dimana.. cara infeksi nya adalah per inhale. huuu. diorg semua slumber badak air je tak pakai mask. hoho. sbb diorg kata tidak menghormati patient, tu lah prinsip di sini bg sesetgh org. tapi aku tidak.. huu, bukan tak hormat tp, kesihatan diri sendiri kene jaga beb. TB tuu. tapi keje tetap keje, aku check je ibu tu. pegi kat die. cume mmg duduk lam room tu, aku pakai mask.

huu, kesimpulan nya, jadi clinical medical student ni.. taraf kite adalah lebih bawah dari perawat/ nurses. hehe. mmg tak di nafikan mereka mmg mantap dlm skill2 keperawatan. hoho. sabar jek lah. yg baek tu best la..ajar kite itu dan ini. tapi yg kerek tu.. wekekekekee.. sabo jek lah!

yg pentg pandai jaga diri dan bawa diri. takleyh sensitif sgt. huuu. org kata, bermanis mulut lah. tapi aku susah camtu. huu. not so me. klu ko cantik maka cantik lah aku ckp. klu tak, aku diam saja. huuu. hmm. begitulah. tapi yg pasti jgn pernah bandingkan org lain dgn aku. dan aku pasti . semua org pown tak suke dibanding2kan. setiap org berbeza k. ntahlah.

hmm. aku byk buat salah. seyes byk. masa keje pown byk jek salah aku
tp takpe, manusia kan belajar dari kesilapan. hmm. yg pentg, biar lah ape org nk kata, asalkan kau jgn byk kata2. huu. mmg seyes aku ckp, kdg2. duk sorg2 tgh keje tu. leh jek rasa tak thn sgt. then, klu aku.. aku akan keluar dari ruang tu kejap. jln2 kejap. then, aku msk balik. huuu. begitulah.
hmm. aku ni bukanlah peramah sgt, nk sembg ngn org2. paling pown senyum sajek.
hmm. seyes aku byk giler masalah sehari2 kt sini. tapi, camne eyh nk kata.. aku hadapi jek semua nya. sebab mmg aku terpaksa menghadapinya. hmm

dilema bila.. aku rasa..byknyer ilmu yg aku tak tahu.
dilema bila.. ade org yg merendah2 kan aku..
dilema bila.. aku mmg seorg manusia yg tidak percaya diri
dilema bila.. mmg aku tidak tahu harus bagaimana

life goes on!.. next year back for good! insyaAllah.
bersemangatlah !! menghadapi hari2.. lalui saje... besh ke tak besh..aku terpaksa menjalani nya. hoho! mental dan fizikal beb.

sabar sabar sabar..

lastly! aku sgt rendu org2 tersyg.. huuu

About Me

My photo
No mountains too high enough, no oceans too wide. Cause together or not, our dance won't stop. Let it rain, let it pour. What we have is worth fighting for. You know i believe, that we meant to be. *takdir Allah dah tentukan yg terbaik utk kita*

Just Remember

When things are down
And you are out of your mind
Remember just remember
Allah is The Kind.

When your life is in darkness
And nothing is right
Remember just remember
Through the darkness,
Allah is The Light.

When nothing makes sense
And your heading for demise
Remember just remember
It doesn't make sense, but Allah is The Wise.

When times are troubled
And no one seems to care
Remember just remember
Allah won't hurt you, He is The Fair.

When your heart is breaking
And your pain makes you fall
Remember just remember Allah Sees it all.

When you are weak
And the road seems long
Remember just remember
Seek strength from The Strong.

When life is a burden
And everything is unstable
Remember just remember
Allah is The Able.

When the way is cloudy
And there is no one by your side
Remember just remember
Allah is The Only Guide.

When no one wants to listen
Or is willing to lend an ear
Remember just remember
Allah is always ready to hear.

When you are poor and penniless
And you are stuck in a niche
Remember just remember
Allah is The Rich.

When you are down in your misery
And there is nowhere to run
Remember just remember
You can always run to The One.

And when your scars are hurting
And your heart is in fear
Remember just remember
Allah is really here.

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Followers