mlm ni org2 sibuk countdown utk "hari Merdeka"

Namun aku, gundah gelisah..takut nk msk posting baru ini. Ntahla, rasa2 hati kata cam oke jek, Tapi bila tgk reaksi org2, rasa cam takut gak. Adess lar.

Namun begitu, aku wat tak tahu jek la. Ape nak jadi esok, maka terjadilah.

Pada hari pertama posting Internal Medicine, aku ditakdirkan utk oncall pada Isnin itu, iaitu esok.

Ya Allah,
Berdebar2 nya rasa di hati.

Aku nak msk posting mana2 pown berdebar2.

Takut.

Doakan aku.

"Selamat Menyambut Hari Merdeka"

* Namun, detik 12 mlm itu. Merasa diri terikat dengan rantai besi selama 3 bulan. hiks hiks hiks.

Everything will be just fine okeh! ;)

*i'll be missing you*






New shoe for a new posting.

Kasut lama dh koyak. makanya beli baru ..hoho.

simple2 sajek, yg penting comfort dan senang aku nk berjalan ke hulu dan ke hilir.

Haw3.

;)

I just love it! =p









okesh, sempena majlis perpisahan koas2 forensik, inilah dia. majlis berbuka puasa bersama2. hehe.

oke, food die besh dan harga berpatutan.

hehe.

Tommorrow, forensic final test. ( > o < )

Now, 9.43 p.m ..

"Saya sgt mengantuk sekali"

arghhh! deep breath.. inhale ..exhale!

"ya Allah permudahkan segala urusan ku pada esok hari..berikan kejayaan yg cemerlang kepadaku ya Allah.."

amin..amin..amin..

Semoga aku dapat A utk final test esok. amin!




oke. ni lauk berbuka kitorg hari ini. haw haw haw..simple2 jek.

setelah jemu mkn nasi bungkus utk berbuka.. :p

sekian,

oh, esk..aku berbuka di luar..hehe.

Betul kot org kata,

Nanti akan sampai satu tahap, kamu akan rasa takda apa2.

Ya kamu tahu adalah bekerja- bekerja bersungguh2 utk memenuhi impian kmu.

Ah, masanya akan tiba ,bila kamu benar2 bersedia dan akan berlaku dlm waktu yg terbaik utk kamu dan dia. Pasti! Allah pasti mengabulkan doa hambanya kan. cepat atau lambat..ada hikmahnya.
Buat apa gusar2.

Teruskan berusaha demi sebuah kebahgiaan hidup yg sementara dimana hasilnya bisa dituai utk kebahgiaan di akhirat.

InsyaAllah.

=)


*arghh tak berkat idup kau wahai peragut*

pas berbuka pose, nk solat magrib. tetibe..vibrate enset.

abah kene ragut. abah oke kot, sbb abah yg call mintak no ic aku, sbb maybank card aku pown kene ambik gak.

sbb arini, abah mskkan elaun jpa aku ke akaun kt sini. jadi card maybank mmg ade pada abah, aku tak penah bwk ke indo. hmm.

Lesen kete abah, maybank card abah dan aku..dan card2 lain.. semua di ambil.

Tempat kejadian, di kedai abah aku di kawasan Masjid Ridwaniah Kuala Kangsar.

Kronologi kejadian masih tak tahu. dan aku harap abah tak kene pukul ke ape ke. sbb, dlm tepon tu.. kecoh sgt, suara bising..tempat cam ramai.Hmm

Risau tak risau.

*wahai peragut, meragut di bulan yg mulia, ragut abahku yg sudah beruban itu dan di kawasan masjid.* arghhh, marah nyer aku*

Sekrg ni aku cume nk tahu..abah jatuh ke ? ape ke? hmm.
Sabar2. biar reda dulu, yg pentg dh dgr suara abah. mcm oke. Esok baru minta laporan penuh. Huu.

kah kah kah.

td abg lan call. hehe. ade lar hal nyer. ngee.

sembg2. tetibe die dh nk bukak pose.

sebelum end call.. sibuk ckp..

" alaa, abg lan bukak pose sorg2 je, tada org nak teman"

kah3. aku jawab.. "tu laa mengade, org semua suh kawen."

dgn pantas nya.. abg lan kata " k la.. bye.assalamualaikum"

kesss! cmtu lah abg lan. hehe.

kesimpulannya : klu anda seorg abg kepada seorg adik perempuan, jgn la mengadu duk sorg2 klu anda tidak mendgr nasihat adik anda. sesungguhnya tidak ade sekelumit pown rasa kasihan. ngeh3. adik yg kijam.


kenyang. baru pas berbuka.
besok duet masuk.. yeay! =p


jom terawih jom!

Sila Cari Teman Yek!

Kwn aku penah ckp dolu2..teman sejati adalah.. Al Quran.

sekian.

2 nd day Ramdhan. It's Sunday. The very unproductive day..hehe, after Subuh prayer, i slept.. Then, i woke up and watch the TV ; Prompt Night , Next ; Upin and Ipin. Hiks.

Then, i slept for 2 hours.. woke up to perform the Zuhur prayer.

Tadaa, watching the tv again.. Adam's Family (hiks hiks) continue watching the TV, the "Leprechaun" movie. (haw haw haw)

Trying to read all the forensic notes. hehe. But, my eyes keep focusing on the TV, hiks hiks. It is occay because the day after tommorrow, there will be a discussion in our class, so, i'll focus on it. hehe. It is easier to hear than to read, right? haw3.

I miss my mom's cook. I really miss my home sweet home. huu.
I wish for the "pintu suka hati" to go home. hehe.


Just Remember ,

People come and go..

( sila smbg sendiri)



*tadi mlm. internet weng! aku tgh chat pown.. asek dc..last2 takleh masuk.
*sorry ika > o <

td pg sahur sorg jek. yg lain2 oncall. tapi mkn nasi lauk ayam.
Pagi- pagi abah call. hehe. Tgh tdo laks tu, pas subuh.. tutup semua lampu dlm umah.dan.. kroh kroh krohh.. tdo. haissh, sejak bila pandai tdo pas subuh ni? tp bulan pose biasaalaa. ngee.





nie la surau depan umah. betul2 dekat kan :p tak pegi saje la kan. haw3. jln kt tepi tu..lorong tu semalam penuh, kene
bentang tikaw sbb ramai org dtg terawih kt surau ni. Malam nanti rasa2 cm nk solat kt luar surau atas jln tu la. lg best..free air, ngeh3 =p dan senang nk cabut. haks3.

plg atas gambo brownies, inila mknan sahur aku, zahra, shamim dan naimi.

Kisah Sahur.
Lepas pulang dari surau depan umah, aku terkedek2 msk ke bilik.ahaha. Tetapi tidak terus melabuhkan badan ke katil. Adela menda yg patut aku buat kan. Pastu aku lg..BUM. lena. tgh mlm, bukak lappy. bukak mp3. Hajat nk bgn awal kan. kui 2 jaga. tdo jap. 2.45 a.m. Tiba2 sedang aku kusyuk melakukan sesuatu..

Kepok2 kepang2.,,pok2..pang2! apekah? paluan irama nasyid gendang. GEndang ke eh? yg org men masa kenuri tu?? hehe. Org kejut sahur. duk jerit..sahur sahur!.. keh3. Lucu. (bukan gendang.aku lupe la name diek)

oke. Selamat Berpuasa!

* Fikir nk berbuka apa hari ini? hoho

Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak

Mari sama2 kita memeriahkan bulan ramadhan ini dgn mendekatkan diri kepada Allah.
Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari yg sebelumnya.
Mari berterawih
Mari membaca Al Quran
Mari bersedekah
Mari membuat kebaikan


*rindu org2 tersyg. kali ini, sebulan berpuasa di perantauan (eceh).
*kali ini menutup ramdhan di sini. Menyabut hari raya juga di sini tanpa keluarga tercinta.


Selamat Berpuasa dan Mohon maaf salah dan silap

0-0


Hafizatul Akmar Hussin



oke. dh 2 weeks kt posting forensik.

tadaa. jd next week exam. First, tugasan individu.. aku dh lama settlekan. Second week, aku dh siapkan. hee ;)

Second, tugasan kelompok, OTW. hehe. dah sampai bab 3. Hari Jumaat antar. INsyaAllah. tade masalah. Hampir selesai. dah70%.

Third, persiapan. menghadapi pretest ( ntah , bila2 suka hati mereka) hoho, persiapannya adalah dgn membawa segala buku dan notes. seperti atas meja.. hehe, klu open book (senang idupku :p ) ..klu tak open book, tapi dokte tak ckp ape2, maksudnya itu leh di open book kan kan. yg pntg..dah ada sumber. hiks hiks hiks.

4th; final test. ni tadedh nk bawak segala notes =p . so, mulakan hari anda dgn membuka notes. sikit2 lama2 jd bukit kan.

begitulah. 2 weeks pertama. lalalal
2 weeks kedua. Menikmati indahnya buku. ;)

Selagi dpt santai.santai lah.menghargai masa lapang. pasni posting Internal Medicine. hehe. =p

nikmati masa sibuk mu.hehe

* misi terkini aku yg telah di update : mulai dari posting forensik; aku nk result aku lebih baik dari Seorg rakan indo aku, sbb die dan aku g posting mana2 pun akan sama, jadi malu klu aku result aku lebih rendah. ahahaha.
akmar, tunjukkan kehebatan mu.! hip hip hurray! ;)

Semangat yang Hilang.

Hilang nya Semangat.

...

Harus Semangat
Harus Semangat
Semangat diHaruskan.

:)

"Biar pun rasa ini tidak tersampaikan..biarpun aku perlu menahan berbagai rasa. Namun sekali melangkah. Tidak mungkin untuk aku berpatah balik, cukup sekadar menoleh sesekali ke belakang sebagai pelajaran dlm perjalanan. "

"Perjalanan memerlukan kesabaran"

Akmar,
Cuba belajar menjadi org sabar. Sabar. Sabar. Sabar.
Tahu tak? bahwa org yg sabar itu sgt mulia.

Akmar. Akmar.Akmar.

Hafizatul Akmar Hussin*




*selamat mengamalkan nya. Semoga Sihat2 selalu. =)
* Terima kasih kepada "orang aneh" yg memberi doa ini. hee.






*ekekek. hudus nyer! =p
*di lab forensic, menunggu panggilan dari bawah jika ada pemeriksaan jenazah.serius serius. haw3.


i'll be occay
i'll be fine.

=)

*

Wanita : De Hearty

Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adam turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita berharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan

............

Damba Kasih : In Team

Semakin jauh ku dari-Mu
Semakin dekat pula Kau menghampiri daku
Oh, Tuhan Yang Maha Pengasih
Siapalah diriku di pandangan-Mu

Semakin cuba ku dekati
Semakin kuat pula Kau mendugai aku
Oh, Tuhan Yang Maha Sempurna
Kerdilnya diriku di hadapan-Mu

Bagaimanakah nantinya tika berhadapan dengan-Mu
Sudikah Kau menerima hamba-Mu yang hina ini
Ya Allah Kau Maha Pengampun

Di bayangan mentari aku kealpaan
Dusta dunia penuh kepura-puraan
Di kala dini hari aku kepasrahan
Mendamba jernih embun kasih sayang-Mu Oh Tuhan

Andainya dihitung amalanku
Belum pasti dapat ku hampiri gerbang syurga-Mu
Oh Tuhan Yang Maha Pemurah
Hindari diriku dari siksa-Mu… Oh Tuhan

Kasih sayang-Mu Tuhan
Itu yang ku dambakan
Dengan rahmat-Mu ampunilah diriku..


* Takut menghadapi hari2 mendatang sendiri.

"When the way is cloudy
And there is no one by your side
Remember just remember
Allah is The Only Guide."

And when your scars are hurting
And your heart is in fear
Remember just remember
Allah is really here."

kepala berat + perut sakit + badan panas + mulut rasa pahit = demam kah?

posting berikutnya.. "internal medicine" for 3 months.

adeii. junior di internal.. kompem2 aku tak balik raya. beraya kat ward la jwbnyer..

uwaa!





2, 3 kucing comei berlari..

mana nk sama si kucing yg pelat

4 , 5 boleh ku cari..

mana nk nak sama sedozen cokelat.

* maaf akhir2 ini byk kata2 keji dari aku
* maaf akhir2 ini jiwa agak tidak keruan
* maaf akhir2 ini aku terlalu byk berfikir ( posting forensic, membuatkan aku byk waktu berfikir hal yg lain, ini semestinyer tidak disukai oleh aku, yg buat masa ini,ingin mem bz kan diri nya)

* susah nyer memendam rasa, lain di hati ; lain pula yg di bicarakan.
* hmm, cmne rasanyer mencintai dan di cintai yek? manis cam cokelat tak?

sbb aku geram ngn die :

1) bossy - atur2 org suke hati, bg arahan suke hati.. biasanya, ape yg diatur akan bg keuntungan pada die


2) bicara manis : haw3. yg pasti. klu org tu aku kurg suke, meti yg tu die suke. hoho

3) belagak oke : konon2 humble. tak lansung.

cukup 3.

byk.

tp kdg2, sikap die.. membuat kan.. aku tak rasa nk wat keje tu. geram.

* susah nk pendam rasa ni.
* lg susah klu mati rasa.
*heartless mmg plg bagus lar.


tadi. masa dekat lab forensic. tibe2. vibrate.. eyh! abah call!

cepat2 aku angkat.

abah!..

hmm. tp dlm masa yg sama.. ade call dari bawah..panggil wat pemeriksaan terhadap 2 jenazah.

abah kata, takpe. nanti abah telefon lagi.

hmm. ptg abah call. aku tak sedar sbb aku kt ruang tamu =(

nape yek.. abah cam ade hal nk ckp dgn anak perempuan diek ni. ishh..

adakah rindu? mmg rindu tp ni cm ade hal lebih pentg.


adakah.. abah dh tahu ttg hal itu eyh? ngeee.ishh.. tak munkin abg lan munkir janji =p

ke cmne eyh?

ngee

huu. jadi risau laks. tp rasa2 abah rindu anak perempuan diek tuu ! hee :p


...after 5 minit tulis atas ni.. tefon vibrate..ngee.

"abah call! yeay!"
tade per pown. jadi jawapannyer..abah mmg sgt rindu kt anak perempuan diek ..=p

tapi abah cool jek bila aku ckp kitorg semua kite tambah 6 bulan agik.
hoho. abah mmg cool. jadik. aku pown kene cool jek lah kan! =p



*syg emak dan abah! muaxhh!

wee!

semalam hari yg best.
first of all. aku oncall forensic.
balik umah. mkn kek cokelat kukus. yummy! sedap3.

pastu g alun2. ngee. shopping kebaya n a new telekung oke.

hehe.

my kebaya. The Red kebaya. hiks hiks hiks.

n ngee.ade lgk aku beli. wehehe.

=p

Hee. semalam hari yg bermakna bg kami di sini. Batch 2004 anniversary. Sudah 5 tahun kami berada di bumi Indonesia ni. hmm. siap kene tambah 6 bulan lgk. Pasrah kami. munkin saje itu yg terbaik kan. Yer, Pasrah dan bersabarlah.

Selama 5 thn, byk sgt kenangan bersama. hiks. Hari pertama, kami bertemu di Kedutaan Indonesia di Malaysia. Kemudian bertemu di bumi Indonesia. 5 tahun, suka duka bersama.. menyuarakan ketidakpuasan hati, kesedihan dan kegembiraan bersama. Bergaduh sesama sendiri..bermusuhan..marah.. mesti ade kan. tapi bagaikan air di cincang tidak akan putus..begitu lah kami. 5 tahun ini, kami merasakan bagai kan adik beradik.. sudah tahu apa cmne die ni. die nih suke ape..tak suke ape.. kebaikan kekurangan. Tapi yg pasti, ukhwah yg terbina ini sgt indah dan bermakna.

Bukan mudah menempuh 5 thn di bumi Malang ini. Sekali lagi , bukan mudah. Tidak seperti jika anda beljar di negara2 yg lain. Kekurangannya tentulah byk.Tapi ada kelebihan nya.
Yang pasti. aku bukanlah seorg yg penyabar. Tetapi di sini, aku belajar utk menjadi seorg yg penyabar.
Tapi yg paling pasti. Indahnya hidup aku di sini, adalah kerna kehadiran kawan2. hee. Camne eyh, pabila tiba waktunya.. hari kemerdekaan kite..saat kite meninggalkan bumi Malang ini? wuuu. sedih ? gembira? gembira sudah merdeka..sedih kerna..perpisahan.

5 tahun sudahh. tinggal 1 tahun lagi. Memegang ijazah pada usia yg agak agak tidak seperti biasa. ekeke. sekrg aku 23 thn lgk.wakaka. sbb birthday aku bulan 10.

erkk. klu tambah 6 bulan. aku grad 2011 kan? tambah 6 bulan tu dh comfirm sbb dh umum dlm berita tv3 2 hari yg lalu. (kijam3)
26 thn baru pegang sekeping ijazah. adess lar. tua tak? org lain 26 thn tu.. dh ade master woo.

Sabar jek lah. apekah?

tetapi. kene ingat Allah selalu.

Apa yg telah berlaku.. itu lah yg terbaik utk kita kan.

Sudah 5 thn..rasa kejap. Nak tunggu setahun lagik ni.. rasa cam bertahun2. hehe


* dlm indah , dlm duka.. kita bersama

tiap2 pg tade air. naseb baek bgn awal. sempat la mandi. awal2 ade air.
haw3. tp susah gak sbb nk kareb pagi2. salunyer waktu before g sepital. kess. the very not good.
seb baek la ade junior duduk dekat2 sini. umah diorg pown air slow..tp ade lar air. hehe.

hmm, pg2 ni. Farmville kt FB baru leh access. jahanam tanaman aku sbb semalam tak harvest.hehe.

ari ini hari jumaat. damai kan. ari ni aku balik kui 11 pg. walaaa! best kan. hehe

oke deh!

have a nice day!

bersihkan hati, damaikan jiwa.. tersenyum lah. anda pasti bahagia! =)

munkin kau terlalu melihat kelebihan org lain sehingga engkau terlupa bahawa diri mu juga istimewa! weee! hargai setiap detik yg dirasai, hargai setiap yg kite sygi~

wee!

I… can’t get out of bed today
Or get you off my mind
I just can’t seem to find a way
To leave the love behind

I ain’t tripping
I’m just missing you
You know what I’m saying
You know what I mean

You’ve kept me hanging from a string
While you make me cry
I’ve tried to give you everything
But you just give me lies

Every now and then when I’m all alone
I’d be wishing that you would call me on the telephone
Say you want me back but you never do
I feel like such a fool
There’s nothing I can do
I’m such a fool for you

I can’t take it
What am I waiting for?
I’m still breaking
I miss you even more
And I can’t fake it
The way I could before
I hate you but I love you
I can’t stop thinking of you
It’s true, I’m stuck on you

Now loves a broken record that’s been
Skipping in my head
I keep singing yesterday
Why we have to play these games we play

*two angry hearts

( > o < )

* ps : Ah! I 'm stuck on you.My bad. I'm sorry.

Mariah Carey - Hero

There's a hero
If you look inside your heart
You don't have to be afraid
Of what you are
There's an answer
If you reach into your soul
And the sorrow that you know
Will melt away

And then a hero comes along
With the strength to carry on
And you cast your fears aside
And you know you can survive
So when you feel like hope is gone
Look inside you and be strong
And you'll finally see the truth
That a hero lies in you

It's a long road
When you face the world alone
No one reaches out a hand
For you to hold
You can find love
If you search within yourself
And the emptiness you felt
Will disappear

And then a hero comes along
With the strength to carry on
And you cast your fears aside
And you know you can survive
So when you feel like hope is gone
Look inside you and be strong
And you'll finally see the truth
That a hero lies in you

Lord knows
Dreams are hard to follow
But don't let anyone
Tear them away, hey yeah
Hold on
There will be tomorrow
In time
You'll find the way

And then a hero comes along
With the strength to carry on
And you cast your fears aside
And you know you can survive
So when you feel like hope is gone
Look inside you and be strong
And you'll finally see the truth
That a hero lies in you

*I can almost see it. That dream i'm dreaming..but there's a voice inside my head saying you'll never reach it..
Every step I'm taking. Every move move i make feels
Lost with no direction. My faith is shaking
But I,I gotta keep trying.

( > o < )

*tampak damai, hakikatnya resah yg tidak pernah berakhir~

*Forensic*

hmm. nak citer lam blog pown seram sebenarnyer. hoho. so, takyah la

yg pasti.. diri kene kuat. hmm.
dan yg pasti, tiada siapa yg tahu ape akan terjadi pada masa hadapan..

jadi

senantiasalah beringat2 akan kematian.
berdoalah kepada Allah..semoga kita di mati kan dgn cara yg terbaik. dan dlm keadaan yg masih baik. amin.

terus terang, hanya sehari . dua hari di lab forensic, benar2 membuat kan aku agak sedikit trauma, dan takut. takutkan satu perkataan iaitu mati.

Semoga Allah senantiasa melindungi kita daripada kejahatan musibah dan sesuatu yg tidak baik.." amin.

*td oncall, sampai kui 8 pm.
*esk autopsi . hmm

*senyum*
morning!
Semalam merupakan hari pertama aku kt posting baru. "Forensic" .hehe. sgt santai nyer department sbb masuk kui 8 pg , dan balik kui 1 ptg. hehe. tetapi klu oncall balik kui 8 mlm. hehe.

kire oke la kan. kan . kan. haw3.
berakhir sudah sebagai "koas bedah" yuhuu!
Ape pown. semalam first time, akubetul2 terlena..dan pergi lambat. Hari first tu. hehe. nasib baik tade apa2. haw3. Aku ketiduran sbb jam 5.30 pagi aku baru balik dari Emergency room. Konon nk tdo jap..terlajak..30 minutes. sib bek.kwn2 call. ngeee =p

Sekian. =)
Have a nice day!

kasih sayang. love.
terharu aku. hmm. masa aku tgh tulis entry ni. aku tgh melihat.. seorg anak membersihkan tubuh ayahanda nya di ward acute ni. ayahnya patient post laparotomy.
hmm, actually, first jupe masa kt ER, kan. anak2 diek care sgt kat diek. sampaikan aku rasa sgt happy tgk suasana itu, dan aku terfikir... apekaha suatu hari nanti..aku akan melakukan perkara yg sama seperti apa yg di lakukan oleh anak lelaki patient aku ni. terharu beb.
tampak kasih syg seorg anak yg terhadap bapanya.. sob sob sob..

apekah kite pown akan seperti itu. aku berharap.. aku akan jadi seperti itu. sangat berharap dpt berbakti pada emak dan abah. amat berharap dpt membahgiakan mereka dgn kasih syg yg tidak terhingga. huuu. emosional laks jadi nyer ptg2 ni. hmm. bapak ni mmg dh tua. taw tak? now, bapak itu cam tgh sampaikan sesuatu kepada anaknya. hmm. betul2 aku teringat kt abah.

Dulu, penah abah msk hospital.. sbb demam panas. masa tu aku kecil lagik. balik ngaji ptg.. emak bawa g sepital jupe abah. ngee.
Pastu abah msk hospital lagik, masa tu aku kat Indonesia. huuu, di diagnosa sebagai Hernia Inguinalis. hmm. aku tade di sisi abah. Tapi syukur.. akak aku mmg dekat dgn emak dan abah. hmm. Itu lah sebab nya.. dulu kan. aku pernah mintak nk posting sabah dan sarawak taw. emak oke jek. tapi abah kata.."takyahlah.. jauh dgn abah dan emak." hmm. masa tu rasa nk menangis. ahahha. darn. kan aku dh menitiskan air mata dh. =p

hmm. abah byk bg kata2 yg buat aku terharu. mungkin sebab dlm family aku.. aku dan akak aku je anak perempuan. huuu. dulu, masa balik kenuri abg apis.. abah jek dh iron baju diek sendirik.. "bila aku tanye..die kata.." yela. abah dh ready awal2 semua. lgpun abah gembira ma balik umah." hmm. terharu woo. aku senyum jek. dlm hati.. hanya Allah je tahu.

hmm, tibe2 aku teringatkan arwah bapa Shuhada. Cikgu suhaimi iaitu kwn baek abah.. rakan masjid abah. hmm. dulukan Shuhada pown dpt wat medic kt Indonesia. tp ayah die tak kasi. abah aku tanyer kat abah die, nape tak kasi g Indo.. " abah shuhada kata.. tak bagi sbb 6 thn, aku takut masa aku mati anak aku takde.." hmm. dan korg tahu tak.. mmg benar ayah die meninggal masa lom abes study klu die amek medic. Kenyataannya, bapa Shuhada pergi ke rahmatullah seminggu sebelum Shuhada dpt gaji pertama sbg opthalmologist.
Kebetulan, semasa pemergian ayahnya.. aku sedang bercuti. aku menziarahi nya.. hmm. sayu.. aku peluk diek.. tak terkata apa2..dia menangis. hmm. sayu.

Aku takut, yer.. aku sgt takut. Setiap kali aku kt airport..aku lihat wajah emak dan abah.. mmg aku rasa nk nangis sgt2. wajah2 mereka.. hmm. aku takut klu perpisahan aku dgn mereka di airport itu..merupakan pertemuan terakhir. kerna.. aku atau mereka..kita semua akan pergi jua. cuma bila masanya sahaja..yg kita tidak tahu kan. Setiap kali kt airport..pasti aku akan salam, peluk ciom emak dan abah. sayu. wajah diorg pown nampak sayu. Terutama abah, ntah kenapa.. dlm bab2 mcm ni.. abah lebih selalu berkata hal2 yg membuatkan kami adik beradik jd sayu.. Emak...hmm. adess. giler. tgh thn nk nangis ni. takkan nk nangis kt ruang akut ni. =p . hmm. klu emak.. aku plg sayu tgk..masa emak solat. tak tahu nape.. bila emak solat di sebelah aku.. aku terasa sgt dekat dgn emak. Klu kt umah.. aku akan teman emak g pasar, teman emak dan abah jogging, teman emak masak, teman emak g umah makcik aku. teman emak g masjid. teman emak. sob sob sob.. sedih. aku sgt rendu emak dan abah.


=(

sgt rendu.

huu, hargai emak dan abah kita..selagi mereka masih ada. Jika sudah tiada, hanya doa dan sedekah2 bacaan Al Quran yg tidak putus2 lah hadiah buat mereka. Kerna tiada kita tanpa emak dan abah. Membesarkan kita..penuh kasih syg.. biar susah..asalkan anak mereka senang.." apekah kau kau masih mau berpaling dari kedua ibu bapamu.. ? huu.. supaya kite jadi anak yg senantiasa mengenang budi..tidak durhaka.

hmm

thinking about something.

why?
arghhh!

Semalam aku kije dari kui 2 ptg sampai 10 malam kat ER ( emergency room) utk posting surgical. Ya Allah.. byk sgt accident cases. . Mmg lar letih , tak dpt duduk langsung. Klau dulu aku takut sgt tgk org darah2 accident, sekrg..takut gak tp cam terpaksa la hadapi dan menangani patients cenggitu. Hmm. semalm tu , ade satu case.. lengan diek hancur kene gilis. hmm. menjerit2 kesakitan. kene amputasi tgn die. hmm.
Ada satu kes kematian. kanak2.. accident. kepala die cedera berat.
Ada gak husband and wife.. parents kepada seorg doctor unair.. accident. Wife die cedera otak berat. Husband cedera otak ringan. Hmm. sedih tgk.. teringat emak dan abah.

Sebenarnyer, setiap kali tgk patients, aku mmg akan teringat org2 di sekitar aku. hmm. tu sbb kdg2.. mmg kene byk sabar dgn patients, keluarga patients.. sbb kite kebe phm gak situasi dan posisi mereka bila org terdekat accident atau sakit. Tentu setiap org inginkan treatment terbaik utk org2 yg mereka sygi kan. hmm.
Byk ragam..byk kerenah.. hehe. suke sbb byk sgt kenangan masa intern. huu, arini ari last aku intern. start 2 ptg sampai 6 pg esk. 8 pagi esk laks aku akan msk posting baru.. Forensic! =)

hmm. sedih gak rasa nk tinggalkan idup sebentar sbg koas bedah in UGD ( unit gawat darurat) kenangan.. yg tak besh dan besh.. semua tetap menjadi memori terindah kan! walupown kene marah ngn dokte ke..hape ke.. itu kan proses belajar. ekeke. dan mmg manusia ni mcm2 ragam . ekeke. aku pown byk ragam gak. hehe. =) tp itulah kenangan . besh. seyes aku kata besh. tp.. indah utk di kenang, tamo ku ulang =p.. biar ia berlalu. ngee. idup sebagai dokter muda harus terus!!! hurrray! ;)

Sebenarnyer byk perkara yg di latih masa intern. bygkan selama 3 hari.. tdo tak cukup.. hanya 2- 3 jam jekdan ini berlaku selama 2 weeks. ( klu dpt tdo). hehe. tak duduk2. aku ni dh la..tak larat berdiri jek. tp masa intern terpaksa..so dh jd cam oke laks tak tdo..tak duduk..jln jek..walupoen mmg sampai bengkak dan sakit kaki woo. hehe. tp tu la kenangan kan. menarek2! mmg aku ckp..aku sgt letih... klu rehat tu.. baring jek. terus leh lena wooo. mantap. masa tu mmg terasa nikmat TIDO. hehe. =)

hehe. sekian dulu.

take care! jaga diri bebaik. "semoga Allah senantiasa memelihara kesejahteraan kita dan mempermudahkan segala urusan kita.."

About Me

My photo
No mountains too high enough, no oceans too wide. Cause together or not, our dance won't stop. Let it rain, let it pour. What we have is worth fighting for. You know i believe, that we meant to be. *takdir Allah dah tentukan yg terbaik utk kita*

Just Remember

When things are down
And you are out of your mind
Remember just remember
Allah is The Kind.

When your life is in darkness
And nothing is right
Remember just remember
Through the darkness,
Allah is The Light.

When nothing makes sense
And your heading for demise
Remember just remember
It doesn't make sense, but Allah is The Wise.

When times are troubled
And no one seems to care
Remember just remember
Allah won't hurt you, He is The Fair.

When your heart is breaking
And your pain makes you fall
Remember just remember Allah Sees it all.

When you are weak
And the road seems long
Remember just remember
Seek strength from The Strong.

When life is a burden
And everything is unstable
Remember just remember
Allah is The Able.

When the way is cloudy
And there is no one by your side
Remember just remember
Allah is The Only Guide.

When no one wants to listen
Or is willing to lend an ear
Remember just remember
Allah is always ready to hear.

When you are poor and penniless
And you are stuck in a niche
Remember just remember
Allah is The Rich.

When you are down in your misery
And there is nowhere to run
Remember just remember
You can always run to The One.

And when your scars are hurting
And your heart is in fear
Remember just remember
Allah is really here.

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Followers