bgn pagi!
terkenang org2 tersyg.
family di sana sedang sibuk menguruskan persiapan majlis pernikahan abg hafiz dan kak helena. (beshnyer). aku dah ade tiket balik mesia, tp masih tidak pasti dpt balik atau tidak.

semalam, sendiri je di rumah ni, kwn2 aku balik mesia, cuti 4 hari. aku tak balik sbb oncall semalam dan ahad ini. mlm ni pun duk sorg2. haiyo! aku ni mmg la penakut, klu umah kt mesia pown, klu tinggal sorg2 malam2 kompem aku takut. hoho. takpe2, tapi bila keadaan darurat,terpaksa.. apepown ku redah jua! hehe

senior2 aku semua akan g pulau semu ptg ni. nk ikut tp..esok aku oncall 24 jam kat kamar bersalin ( > o < ) BTW, this monday, i'll be "senior" already. ehem2! ahaha. sedar diri.. lg 3 weeks osce utk posting ini.harap bertenang dulu :p American Idol. agak tidak up to date beberapa minggu ni. Bz sgt la konon, hehe. yelah..bila balik jek rasa nk tido. Semalam jek, balik2 terus kemas kamarku, hoho. agak bersepah2 gak ar ( > o < ) sampai perut rasa semak. hehe.

Pelangi


ku lihat di sana
tampak warna- warna pelangi
Indah
sungguh mempesona

warna warni
berserinya sebuah kehidupan

ku lihat di sana
ku lihat ada kamu
kau tersenyum
membuat ku tertawa

ku lihat di sana
ada kamu dan dia
kamu bahgia
bersama si dia

ku lihat di sana
hanya ada pelangi indah
menemani ku
namun tak selalu tampak

kerna pelangi
kau istimewa
ku hanya melihat, tidak bisa ku sentuh
ku hanya memperhatikan indahnya warna mu
ku hanya mampu tersenyum melihat pesonamu


kerna kau istimewa

dihati ku!

sejarah diri ku?
raya yg lepas aku balik umah kan. pagi umah tok sedara. then, dia bagi list salah silah keluarga. hehe. yg family tree tu. huuu..panjang wooo. asalku?
sebelah emak..permulaan dari megat terawih dari pagar ruyong tu.
hehe, nape nape aku tade puteri or bg lelaki megat? sbbnyer tok aku tade megat2 ni. naseb bek lah.klu tak aneh ar jd namaku. kiranya opah aku..mmg nama dia Puteri...... hehe. ahahahha

kelakar tu sbb dulu2 baca buku sejarah ada pasal megat terawih. sekali uper2 nyer..klu belah emakku asal usul megat terawih. ekekkee. lucu ah! :p

ade aku terjupe ttg megat terawih ni :

Megat Panji Alam berasal dari Pagar Ruyong. Mempunyai 9 beradik tapi kalau x silap 4 drpadanya dtg ke tanah melayu. Megat Seri Rama di Johor, Megat Terawih di Perak, Megat Panji Alam dan adiknya Megat Gembo di Terengganu. Sejarah mengatakan Megat Panji Alam mati dibunuh hang Tuah sebenarnya tidak betul. Megat Panji Alam mati kerana sakit tua dan kuburnya masih berada di Terengganu. Selepas kematiannya, Terengganu diterajui oleh adiknya Megat Gembo. Megat Gembo mati ketika berperang dengan Siam kalau x silap dan dia mati tikaman yg ke 99. Itu apa yg dicerita olah arwah atuk aku la.

ekeke!
ni lg satu aku jumpa..hehe

Re: [Sejarah Melayu] Sultanate of Pagar Ruyung

I am also interested to know abt the Pagar Ruyung
Sultanate.

From history books, it was said that the Bendahara of
Perak (Megat Teraweh) was the son of Daulat Yang
Dipertuan Pagar Ruyong. I am the 14th Direct
Descendant of Bendahara Megat Teraweh...even I don't
know the detailed stories of Pagar Ruyong Kingdom.

The things that I know:

The last ruler was Sultan Muning Shah III - banished
by the Dutch to Betawi.

There are three Raja's in Pagar Ruyong - all use the
same title of Daulat Yang Dipertuan Pagar Ruyong. But
their office differs by name: Raja Alam, Raja Adat and
Raja Ibadat of which Raja Alam is the superior Raja.

The reason why Megat Teraweh got his title Megat and
not Raja is because his father was the Raja Adat and
the mother was a daughter of Raja Alam.

That's all I know abt the Pagar Ruyong Sultanate. And
I think my knowledge is relatively at the same level
as Tengku Mohamad in this matter. I do hope anyone
with the knowledge of the Pagar Ruyong Sultanate could
enlighten us.

Regards,

MEGAT ISKANDAR MEGAT ZAHARUDDIN

hak3. ape2 pown, aku bukan suke nama org ade megat2 nie.wekekekeke! seb bek la abg2 aku dan adek2 lelaki aku takde. dan seb bek la ATOK aku ni tade megat2.hehe.

oke. beralih ke sebelah abah laks. ehem2. ni aku tak tahu sgt. tp yg pasti. family belah abahku... keturunan Melayu Bugis. hehe.
munkin aku kene selidik2 agik la.

hehe. tp menarek gak kan! bila tgk "salasilah family tu" mmg panjang..fuh! sgt menarik. sebenarnyer Tok sedara ku tu dh uzur sgt dah. pastu die ckp kat emak ku, amek "salasilah ni" dan sambung lagik. keh3. nanti ade nama aku gak. ekekkeke. tapi tade puteri ar. ahahha.
sbb.. sepupu2 aku tu..mmg nama diorg puteri dan megat.
begitu la ceritanya.

sejarah aku! wahahaha. :p

1 comments:

Ekekekek..kalu sebelah mak saya, asalnya dari keturunan Melayu Bugis iaitu berasal dari keturunan "Daeng Merewah"..tapi bahasa bugis pun xtau..ekekekek, kalau sebelah ayah orang minang lah bukan pegi "Meminang" keh3 :p

About Me

My photo
No mountains too high enough, no oceans too wide. Cause together or not, our dance won't stop. Let it rain, let it pour. What we have is worth fighting for. You know i believe, that we meant to be. *takdir Allah dah tentukan yg terbaik utk kita*

Just Remember

When things are down
And you are out of your mind
Remember just remember
Allah is The Kind.

When your life is in darkness
And nothing is right
Remember just remember
Through the darkness,
Allah is The Light.

When nothing makes sense
And your heading for demise
Remember just remember
It doesn't make sense, but Allah is The Wise.

When times are troubled
And no one seems to care
Remember just remember
Allah won't hurt you, He is The Fair.

When your heart is breaking
And your pain makes you fall
Remember just remember Allah Sees it all.

When you are weak
And the road seems long
Remember just remember
Seek strength from The Strong.

When life is a burden
And everything is unstable
Remember just remember
Allah is The Able.

When the way is cloudy
And there is no one by your side
Remember just remember
Allah is The Only Guide.

When no one wants to listen
Or is willing to lend an ear
Remember just remember
Allah is always ready to hear.

When you are poor and penniless
And you are stuck in a niche
Remember just remember
Allah is The Rich.

When you are down in your misery
And there is nowhere to run
Remember just remember
You can always run to The One.

And when your scars are hurting
And your heart is in fear
Remember just remember
Allah is really here.

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Followers